9 Eylül 2012 Pazar

YERKÜREYE SADAKAT

YERKÜREYE SADAKAT
 İnsanoğlu var olduğu süre boyunca üzerinde yaşadığı gezegeni hor kullanmış ve Dünyamızın kırılgan geleceği artık çok daha tehlikeli bir kaderle yüzyüze gelmiştir.
İnsanların doğal kaynakları aşırı derecede sömürmesi böylece doğal dengeleri bozması sonucunda çok önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. . Açlık, susuzluk, canlı türlerin yok olması, bitki örtüsü ve toprağın tahrip edilmesi, küresel ısınma ve iklim değişimi, ozon tabakasının incelmesi ve delinmesi, çevre kirlenmesi gibi süreçler, bu sorunların başlıcalarıdır.

 Söz konusu sorunlar, hemen bugün birden bire ortaya çıkmamıştır. Bunları meydana getiren süreçlerin tarihsel bir gelişimi bulunmaktadır. Gerçekten, 200 bin yıldan beri devam eden insanlık tarihi, birbirinden çok farklı evrim aşamalarına sahiptir. Avcı-toplayıcı düzen, gezici ve bunu izleyen yerleşik tarım düzeni, sanayi ve kültür evrimleri, bunların başlıcalarıdır. Toplumların yaşam düzenini temelinden değiştiren ve birbirinden çok farklı olan bu aşamaların, sadece bir tane değişmeyen özelliği vardır. Bu özellik, insanoğlunun doğayı tahrip eden tutum ve davranışlarının sürekliliğidir. Başlıca kirlilik çeşitleri ise şunlardır: Hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve radyoaktif kirlilik. Tüm bu sorunların elbette çözümü vardır fakat artık zamanımız kısalmaktadır.Yaşadığımız yere saygı göstermenin vakti artık geldi.Özel yaşantılarımızda yapacağımız tasarruflar ve değişikliklerle Dünyamıza gereken sevgiyi verebiliriz.
                             

Almamız Gereken Küçük Önlemler

   
 
 

Ampullerinizi enerji tasarruflu ampullerle değiştirerek aydınlanma maliyetini düşürebilirsiniz.Enerji tasarruflu bir ampul,diğer ampullere göre 5 kat daha fazla tasarruf etmenizi sağlar.Her evde 3 lambanın ampulu tasarruflu olanlarla değiştirilse,2 Keban Barajı büyüklüğünde yeni santral yatırımı ihtiyacı ortadan kalkar.

Daha az araba kullanmak. Daha sık yürüyüp, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmak. Araba kullanılmayan her 2 kilometre için 0,75 kg. karbondioksit tasarruf edilecektir.
Evlerden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlanabilir.
Lastikleri kontrol etmek. Düzgün şişirilmemiş lastiklerle litre başına alınan yol yüzde 3 oranında artar. Buradan sağlanacak her 4 litre benzin tasarrufu 10 kg. karbondioksiti atmosferden uzak tutar.
Daha az sıcak su kullanmak. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysileri soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilabilir
Su ısıtıcısını ayarlamak. Isıtıcıları kışın 2 derece yukarı, yazın 2 derece aşağı ayarlamak. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu yapilabilir.
Elektronik cihazları tamamen kapatmak.

 

Her yıl en azından bir ağaç dikmek. Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emmektedir.

Ormanlarda piknik yapmak yerine çok az ağaçlık küçük park ve bahçelerde piknik yapmak, orman yangınlarını engelleyecektir
Orman içlerinde yakıcı ve yanıcı maddelerle piknik yapılmasını engellemek. Orman içlerinde daha çok, önceden hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesine izin vermek.
                                                              
                                                               Loca GaGarin


3 yorum:

  1. Umarım bu önleyici fikirleri gerçekleştiren insanların sayısı her geçen gün artar ve insanlar ağaç dikmenin ne derece güzel bir iş olduğunu anlarlar.

    YanıtlaSil
  2. bende aynı fikirdeyim. herkes birazcık çabalasa çok daha farklı olur bu dünya.

    YanıtlaSil
  3. evet bizim amacımız da bu herkes kendi görevini yapsa çok farklı bir dünya olur :)

    YanıtlaSil