20 Eylül 2012 Perşembe

POŞETLERİN ZARARLARI



Naylon poşet kullanırsak;



                                                          
. 

Ücretsiz ve kullanışlı olduğu için çok tüketilir ve çöplerle beraber doğaya atılır. 

Ortalama 15 dakika kullandığımız bir naylon poşetin doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekir. 

Naylon poşetlerin sadece %1’i geri dönüştürülür,%99’u doğada kalır. 

Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu 
maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir. 

Denizleri,gölleri,nehirleri kirletir, kanalizasyonları tıkar. 

Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize 
atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak 
ölmelerine neden olur.
 

Naylon poşetler şeffaf oldukları için, tıpkı bir sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur. 

Naylon poşetler dokundukları gıdaların vitaminlerini yok ederler.  Çöplerin % 90’nı naylon ve plastik 
atıklardan oluşur.
 


Bez torba ve kesekağıdı kullanırsak;

 


                                                 
Bez torba kullanarak haftada altı naylon poşeti kullanımdan çıkartmış oluruz. Ülkemizde her 5 kişiden sadece biri böyle yapsa, ortalama bir yaşam süresince 31.046.400.000 naylon poşet kullanımdan kalkmış olur. 
San Francisco, Paris, Bangladesh,İsrail, Londra, Kanada,Güney Afrika, Taiwan,Singapur,Kenya naylon poşet kullanımını yasakladı. Boston ve Oackland yasaklama yolunda.İrlanda vergilendirdi. Çin ise naylon poşetleri ücretli yaparak her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarrufu gerçekleştiriyor. 


Dünyayı Kurtaracak Altı Öneri


1- Marketlerden alışveriş yapılacağı zaman tüketicilerin kendi poşetlerini (file, bez torba) yanlarında götürmeleri, 
2- Sebze, meyve, et ve balık türü yiyecekleri alırken paketlenmiş halde alınmaması, 
3- İçeceklerin cam şişe içerisinde tercih edilmesi, 
4- Plastik oyuncakların alınmaması, 
5- Organik yapılan ped’lerin kullanılması, 
6- Plastik poşetlerin içerisinde satılan ürünlerin satın alınmaması öneriliyor.



Dünya ülkeleri ne yapıyor?
Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet çanta kullanıldığı tahmin ediliyor. Üstelik bu sayının 380 milyarı sadece ABD’de kullanılıyor. Bazı ülkelerde hükümetler plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla çeşitli yasaklar koyuyor ya da vergilere başvuruyor. Mesela ABD’de San Francisco’da ilk önce belirli mağazalarda başlayan plastik poşet yasağı, daha sonra diğer mağazalarda da uygulanmaya başlamış. Bu yasanın tüm ülke çapında yayılması umuluyor.

İngiltere’de 2007 yılında plastik poşeti ile yasaklayan şehir Modbury olmuş. Modbury, her yıl 13 milyar plastik poşetin atıldığı bir şehir. Bu şehirde eğer tüketiciler, kendi bez poşetlerini alışverişe giderken yanlarında getirmeyi unuturlarsa, ucuz kağıt ve geri dönüşümlü pamuktan yapılmış çantalardan satın alabiliyorlar. Ülkenin başkenti Londra’da da bu yönde bazı çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor. Londra sakinleri her yıl 1.6 milyar plastik poşet kullanıyor.

Meksika, geçen yıl plastik poşet kullanımını yasakladı. Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak. Hatta Hindistan plastik poşet kullanımının yasaklanması konusunda lider konumunda. Gerçi bu yasağın uygulanması konusunda bazı sorunların meydana geldiği belirtiliyor. Delhi, Mumbai, Vasco gibi şehirlerin hepsinde plastik poşet kullanımı yasaklanmış durumda.

Bangladeş, 2002 yılında plastik poşet kullanımı yasakladı. 1998 yılından sonra plastik poşet konusunda daha sorumlu davranmaya başlayan Bangladeş, bu konuda diğer ülkelere örnek olmalı.

Yıllardır plastik poşet kullanımının yasak olduğu Ruanda, sadece bulunduğu kıtada değil, aynı zamanda dünyada da önemli bir yere sahip. Çünkü Ruanda, plastik poşet yasağı ile dünyanın en temiz ülkeleri arasında yer alıyor.

Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik kullanımı yasak. Her yıl 6.7 milyar plastik poşetin kullanıldığı ülkede plastik poşet kullanımının daha da azalacağı tahmin ediliyor.

Bu sayılan ülkeler dışında bazı ülkelerde naylon poşet kullanımı yasak olmamasına rağmen, bazı vergilerle bu poşetlerin kullanım oranı azaltılmaya çalışılıyor. Mesela İtalya, Belçika, İrlanda gibi ülkelerde 2008 yılından beri naylon torbalara vergi nedeniyle kullanım oranında yüzde 94 azalma olduğu belirtiliyor. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin yasaklama yoluna gidiyor. Çin hükümeti 0,025milimetreden daha ince plastik poşet üretmeyi ve marketlerde satışını yasakladı. Kuralı ihlal eden firmalara ceza verilmesi öngörülüyor. Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon varil petrolü tasarruf edecek. Norveç, İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Uganda, Tayvan ve Singapur’daplastik torba kullanımı yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı.

kaynak:okulweb.emu.tr

                                                               Loca GaGarin

2 yorum:

  1. Böylesine önemli ve hayati bir konuda biz niye sessiz kalıyoruz acaba? Sadece naylon poşetlere değil, suların, meyve sularının da plastik şişelerde satışa sunulması konusunda da önlemler alınmalı.Bu yazıyı da okuduktan sonra en azından çevremdekileri bu konuda uyaracağım... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duyarlılığınız için biz size teşekkür ederiz. herşey doğa için...

      Sil