9 Mart 2016 Çarşamba

Güneş Tutulması Nedir? Ne Zaman Yaşanacak?


9 Mart 2016 Çarşamba günü tam güneş tutulması gerçekleşecek. Tam güneş tutulması 2016 yılında ilk kez olacak ve sadece bir kez gerçekleşecek. Peki Güneş Tutulması nedir? Ne zaman gerçekleşir?
TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Ay’ın Güneş’i Dünya’dan DİSK halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.
TAM GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?
Peki tam güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek? Tam Güneş tutulması Türkiye saati ile 03.57'de olacak ancak Türkiye'de görülemeyecek. Dünya bu tutulmayı , bazı denizciler dışında tam olarak değil parçalı tutulma olarak gözlemleyecek. Tam Güneş tutulasını Sumatra, Borneo Sulawesi ve Pasifik Okyanusu’ndaki konumlardan görülebilecek. Güney/Doğu Asya, Kuzey/Batı Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu gibi bölgelerde ise Parçalı Güneş tutulması şeklinde görülecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder