25 Ağustos 2013 Pazar

Kırlı Komur


Kömürün ucuz ve güvenli bir enerji kaynağı olduğu görüşü, geçmişte kaldı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yaptığı araştırmalara göre, önümüzdeki 5 yılda OECD ülkesi olmayan ülkelerde kömür talebinde artış olacak. Yükselen talep, düşük mevduat anlamına gelir, bu da kömür madenciliğinde dolayısıyla da kömür fiyatlarında artış olacağını gösteriyor. Kömür ihracatının %80’i, 6 ülkenin elinde. Talep arttıkça neredeyse 3 katına çıkacak kömür fiyatları sebebiyle pazar, çok daha fazla altyapı dar boğazı ile karşı karşıya kalacak.

Kömürde işletme giderleri
Termik santrallerin işletme maliyetlerindeki en büyük oran yakıt maliyeti. Kömürlü termik santraller için yakıt maliyeti % 60–70 civarı. Bu tür enerji santralleri için işletme maliyetini belirleyen, personel, bakım–onarım ve diğer işletme giderleri. İthal kömüre dayalı bir termik santral için kömürün taşıması, depolanması ve diğer liman masrafları işletme maliyetlerini artıran faktörler.

Kömürün Kirli Yüzü
  • Kömür santrallerde çıkan civa bölgedeki su kaynaklarının kalitesinin düşmesine neden oluyor, toprağı zehirliyor ve besin zincirine karışarak sayısız ölümcül hastalığa sebep oluyor.
  • Kömürün sebep olduğu asit yağmurlarında ortaya çıkan duman tüm ekosistemi yok edebilir. Orta Avrupa'da kömür santrallerinin etrafında çok geniş alanları kapsayan orman kayıpları kaydedildi. Birçok kömür santrali bulunan Çin'de 487 şehrin %54.5'ünde asit yağmuru gözlendi. Asit yağmurları insanlarda astım ve akciğer kanseri başta olmak üzere sayısız hastalığa sebep oluyor.
  • Kömür yakınca zararlı partiküller ve radyasyon açığa çıkıyor. Bu parçacıklar akciğer fonksiyonlarında azalma, astım, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve bebek ölümlerine sebep oluyor.
  • Kömürün yanması sonucu açığa çıkan atık ağır metaller ve zehirli maddeler içeriyor. Bu kirleticiler içme su kaynaklarına, yüzey su gövdelerine, bitkilere veya hayvanlara ulaştığında riskler meydana geliyor. Kısırlık, kanser, prostat ve solunum sorunları, kardiyovasküler ve nörolojik hasarlar, hipertansiyon, işitme bozukluğu bu maddelerin sebep olduğu hastalıklardan sadece bir kaçı.
  • Kömür tatlı su kaynaklarını azaltıyor. Kömür santrallerinden yayılan zehirli maddeler bölgedeki tatlı suyu kirletiyor.
  • Kömür fiyatları petrol fiyatlarına bağlı olarak sürekli artıyor.

SeSSizlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder