23 Mart 2015 Pazartesi

Evlerde Ekolojik Temizlik Zamanı!


Ekopolis Erkan Şamcı:

Ekolojik yaşam nedir? Ekolojik yaşam deyince ne anlamalıyız?
Son 50 yıldır günlük hayatımıza durup dururken, hiç de gereği yokken ekonomik sebepler yüzünden 55 bin kimyasal ürün girdi. Günlük hayatın dışındakileri de sayacak olursak, (bu izafi bir rakam olmakla beraber) bir tevatüre göre 85 bin kimyasaldan bahsediyoruz.
Ekolojik yaşam temelde saygılı yaşamdır. İnsanın kendisine, çevresine, doğaya saygılı ekoloji, insan ile çevre arasındaki ilişkinin adıdır. Bizim doğayla, ağaçla, kuşla, balıkla, her şeyle olan ilişkimizin totalde ismi ekolojidir. Ama bu ilişki ticari firmaların lehine, insanın ve çevrenin aleyhine, özellikle son 50 yılda fütursuzca bozuldu.
Firmalar da hiç gereği yokken aşırı kimyasal kullanmaktan çekinmiyor.
Benim misyonum, insanları bu konuda uyarıcı etkiyi yapabilmek.
Ben gayet yumuşak, güler yüzlü, yumuşak ve alternatiflerini söylediğim seçeneklerle şu anda 4 televizyon kanalında birden o mesajları vermeye çalışıyorum. Bahçe yaptığım bir programım var. Onun içerisinde dahi bahçeden eve girip nasıl ekolojik çamaşır, bulaşık yıkanır, nasıl kişisel temizlik malzemeleri yapılabileceğini insanlarımıza anlatmak benim hem insani, hem de mesleki sorumluluğumdur.
Ekolojik ürünler, piyasadaki ürünlere göre daha ekonomik diyebilir miyiz?
% 100 daha ekonomik diyebiliriz. Çünkü piyasadaki ürünler çok sert kimyasallardır.
Çok basit şeylerle, tuzla, karbonatla, sirkeyle çok etkili ve çok ekolojik temizlik yapılabilir. Üstelik ekolojik temizlik, aynı zamanda ekonomik temizliktir. Yine ekolojik ürünler, gerçekten ekonomik ürünlerdir. Bunların en ucuzlarından alınıp yapılabilir.
Sağlıklı hijyen için ne yapmalıyız?
Zehirli olmayan doğal temizlik ürünlerini kullanmalıyız. Bu temizlik ürünlerini evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu ürünleri hazırlamada kullanacağınız ürünlere birkaç örnek verelim.
Sirke
İçeriğindeki asit; mikropları öldürür, yağı parçalar, mineral kalıntıları çözer. Ayrıca koku giderici özelliği vardır. Fayansları, halıları, kesme tahtalarını, porselen, kristal ve cam eşyalarını temizler. Lavabo ve tuvaletlerdeki pis kokuları yok eder.
Limon
Metalleri parlatır. Buzdolabı, fırın, kesme tahtası ve çöp kovasının kötü kokularını yok eder.
Tuz
Buzdolaplarını, kızartma tencerelerini, hasır mobilyaları ve suni çiçekleri temizler. Kumaşlardaki yağ lekelerini ve ahşap yüzeylerdeki su lekelerini çıkartır. Tencere ve tavalara yapışan yemek kalıntılarını çıkartır.
Karbonat
Beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır. Çaydanlıkları, kahve makinelerini, biberonları, kesme tahtalarını, ev aletlerini daha birçok aksesuarı temizler. Mücevherleri, çelik ve mermer yüzeyleri parlatır.
Boraks
Boraks; su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelir. Antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici, leke çıkarıcı ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Tıkanan lavaboları açar. Boraksı eczane, aktar ve temizlik ürünleri satan dükkânlardan tedarik edebiliriz.
Bitkisel Yağ Tabanlı Sıvı Sabunlar (Arap sabunu vs.)
Bu sabunlarla yapacağınız temizlik, sağlık açısından da hiçbir tehdit oluşturmaz.
Çamaşır Sodası
Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürünlerinin etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur.
Esans Yağlar
Bir iki damla limon, turunçgil, elma, lavanta, nane vb. yağı ile ev yapımı temizleyicilere hoş bir koku kazandırabilirsiniz.

Ev Temizliğine Nereden Başlamalıyız?
Temizliğin sırası şöyle olmalıdır: Ev temizliğini yukarıdan aşağıya doğru yapmalıyız. O zaman ilk adres avizeler dememiz mümkündür. Temizliğin şekli olarak da önce kuru temizlikten başlayıp nihai olarak ıslak temizlikle sonlandırmak gerekir. Örneğin; cam temizliğini en son yapmalıyız.
Mutfak Temizliği
Mutfak, evin merkezi ve kalbidir. Mutfağı temiz tutmaya evimizin diğer odalarına göre daha fazla özen gösteririz. Çünkü; vücudumuza girecek maddelerin hijyenik olmasını isteriz. Elimizin altında bulunan malzemelerle mutfağımıza daha sağlıklı ve hesaplı temizlik malzemeleri hazırlayabiliriz.
Pratik Bilgi
-Mutfaktaki balık kokusunu önlemek için bir kapta 1 çay bardağı su, 2 yemek kaşığı sirkeyi kaynatınız.
-Ellerinizi daha balık ayıklamadan limonla ovarsanız, koku ellerinize hiç sinmez.
Bulaşıkların Yıkanması
Elde bulaşık yıkamak için sıvı bulaşık deterjanı
Su, sabun (natural sabun), 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı karbonat
Hazırlanışı: Az miktarda kaynamış suyu ocağın üzerinde bulunan yapışmaz teflon tencerenize koyun. İçine sabunu rendeleyip ekleyin ve iyice jel haline getirin. Sonrasında bir kaşık boraks ve bir kaşık karbonat ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tamamıyla jel kıvamına gelen deterjanı cam bir kavanoza alın. Sertleşmemesi için üzerine bir miktar su ekleyebilirsiniz.
Bulaşık makinesi için limonlu toz deterjan 
Bir yemek kaşığı boraks, bir su bardağı limon tuzu (taneli ise dövebilirsiniz.), 20 damla limon yağı veya portakal yağı.
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Her yıkamada deterjan gözüne bir yemek kaşığı ekleyin.
Pratik Bilgi
Kullanmış olduğunuz limonu bulaşık makinenizin çatal bıçak gözüne sıkıştırdığınızda bulaşıklarınızı pırıl pırıl parlatacak ve bulaşıklarınızın güzel kokmasını sağlayacaktır.
Mutfak lavabosu
Limon ve karbonat
Yapılışı: Lavaboya karbonat döküp limonla ovun. Hem kirlerin kaybolduğunu hem de lavabonuzun parladığını göreceksiniz.
Tıkanık boruların açılması
İki litre su, yarım su bardağı sirke, dört yemek kaşığı karbonat
Yapılışı: Dört yemek kaşığı karbonatı lavabonuza dökün. Üzerine yarım su bardağı sirke ilave edip iki litre kaynar suyu lavaboya boşaltın. Haftada bir gün bu tarifi yaptığınızda bir daha asla tıkanıklık sorununuz olmayacaktır.
Pratik Bilgi
-Mutfak tahtanızı asla deterjanla yıkamayın. Hem aşınacak hem de kimyasal artıklar kalacaktır. Sirke ile temizleyin.
-Su ısıtıcı kirecini temizlemek için içinde elma sirkesini kaynatın ve bol su ile 5-6 kez durulayın.
-Balık pişirdiğiniz tavadaki balık kokusunu yok etmek için tavayı limonla ovunuz.
-Dibi tutan tencerenize su koyup içine bir çorba kaşığı sirke ve limon suyu ilave edip 5 dakika kaynatın.
Fırın Temizliği
İki çorba kaşığı natural sabun, iki çorba kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı portakal ve limon yağı, yarım fincan sıcak su
Yapılışı: Fırınınızı 15 dakika kadar 140 derecede ısıtın, daha sonra fırını söndürüp kapağını açık bırakın. Temiz bir sprey şişesinde sabun, karbonat ve esans yağı karıştırın. Suyu ekleyin ve çalkalayın. Fırının iç duvarlarına sıkın ve 20 dakika bekleyin. Bir bezle silip durulayın.
Fırının temizliğini kolaylaştırmak için fırınınızı her kullanımdan sonra sirkeli suyla silip kurulayın.
Buzdolabı ve dondurucu temizliği
Üç çorba kaşığı karbonat, bir fincan sirke ve sıcak su
Yapılışı: Bir kaba sıcak su koyup içine sirke ve karbonatı ekleyin. Buzdolabının fişini çekin. Buzdolabını tamamen boşaltıp yukarıdan aşağıya doğru temizleyin. Ayda bir kez bu işlemi gerçekleştirin.
Pratik Bilgi
-Buzdolabınızdaki kötü kokuları yok etmek için bir pamuk parçasına bolca vanilya dökün. Sonra su dolu bir bardağın içine atarak buzdolabınıza koyun. Dolabınız mis gibi kokacaktır.
-Buzdolabındaki nemi almak için; dolaba içi tuz dolu bir kap koyun.
Mutfak yüzey temizliği
Sekiz litre ılık su, yarım bardak sirke, yeterince Arap sabunu
Yapılışı: Tüm malzemeyi ılık suda karıştırın. Sabunu aktif hale getirmek için iyice karıştırın. Mutfak yüzeylerine gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.
Pratik Bilgi
-İki tatlı kaşığı boraks ve yeterince Arap sabununu, bir litre sıcak suya karıştırarak her yüzeyde kullanabilirsiniz.
Tuvalet temizliği
Yarım bardak karbonat, yarım bardak sirke ve bir kova kaynar su
Yapılışı: Karbonat ile sirkeyi tuvalete dökün. Fokurdama yaratan bu kimyasal reaksiyon sonunda tuvaletiniz kokulardan arınmış ve temizlenmiş olacaktır. Yine fırçaladıktan sonra üzerine bir kova kaynar su döküp sifonu çekin.
Çamaşır ve Kıyafet Temizliği
Kullanmış olduğunuz çamaşır deterjanları size çok ciddi zararlar vermektedir. Çamaşırlardaki leke çıkar ancak bu çamaşırlar teninize değdiğinde sağlığınızı olumsuz etkiler. Organik temizliğe geçmeden önce öncelikle çamaşır sodasını kullanın. Yoksa çamaşırlarınızda kalan kimyasal deterjan kalıntıları yüzünden çamaşırlarınız sararır.
Toz Çamaşır Deterjanı 
Bir çorba kaşığı boraks, bir çorba kaşığı çamaşır sodası ve yarım çorba kaşığı karbonat
Yapılışı: Malzemeleri deterjan gözüne koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz bir ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. (Renkliler için kullanırken iki çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)
Ter lekelerini gidermek için deterjan
Bir yemek kaşığı karbonat, çeyrek fincan elma sirkesi, beş damla limon veya okaliptüs esans yağı
Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Lekelerin üzerine bu karışımdan koyarak yumuşak bir bezle veya bir diş fırçası ile ovun. Ovma işlemi bitince yıkayın.
Doğal çamaşır yumuşatıcısı
Altı fincan beyaz sirke, bir fincan karbonat, bir fincan su, on beş damla limon yağı.
Yapılışı: Malzemeleri plastik bir kapta karıştırın. Makinenizin yumuşatıcı gözüne hazırlamış olduğunuz yumuşatıcıdan bir fincan ekleyin. Bu tarif çamaşırlarınızın hem güzel kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlayacaktır.
Pratik Bilgi
-Eğer kıyafetinize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.
-Kıyafetlerinizdeki çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
-Sararmış perde ve danteller için bir kova suyun içine bir miktar kabartma tozu atıp sararan perde ve dantellerinizi o suya batırıp iki üç saat bekletin.
-Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için gömleği yıkamaya atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp on beş dakika bekletin, sonra makineye atın.
Duvar ve cam temizliği
Dört litre sıcak su ve iki yemek kaşığı boraks
Yapılışı: Dört litre sıcak suya iki kaşık boraks karıştırın. Süngerle uygulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Halı Temizliği
İki fincan karbonat, yarım fincan sabun rendesi, yirmi damla lavanta esans yağı, dört fincan ılık su ve bir fincan sirke.
Yapılışı: Öncelikle halının dipteki kirlerini ortaya çıkarmak için halıyı fırçalayın. Daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Karbonat ve sabun rendesini plastik bir kapta karıştırın. Lavanta yağını da ekleyip iyice karıştırın. Pütür kalmışsa bir çatal yardımıyla ezin. Halının üzerine serpin. Daha sonra ılık su ve sirkeyi bir kovada karıştırın. Temiz bir sünger ya da bez yardımıyla nazikçe halıyı silin. Bir saat bekletin ve tekrar elektrik süpürgesiyle süpürün.

 Kaynak :  http://www.gonuldergisi.com/evlerde-ekolojik-temizlik-zamani-ekopolis-erkan-samci.html

2 yorum:

  1. Yararlı paylaşımınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Biz teşekkür ederiz. Evet SeSSizlik blogumuzun en çalışkan yazarıdır. :)

    YanıtlaSil