27 Ağustos 2014 Çarşamba

Turkıye kuruyor!



Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle yurt genelindeki birçok su kaynağı kururken, bazı nehir ve barajlardaki su seviyesi de düştü. İşte Türkiye`den kabus gibi ortaya çıkan değerler;NEHİR KURUDU OVA ÇÖLLEŞİYOR
Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle Konya, göl ve sulak alanlarının önemli bölümünü kaybetti.
Konya İl ve Çevre Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye(WWF-Türkiye) ve DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, önemli bölümü son yıllarda olmak üzere bugüne kadar Akşehir Gölü(30 bin hektar), Hotamış Sazlığı(16 bin hektar), Ereğli Sazlıkları(37 bin hektar), Kulu Gölü(860 hektar) Eşmekaya Sazlığı(11 bin 250 hektar), Bolluk Gölü(1150 hektar) Samsam Gölü(830 hektar), Tersakan Gölü(6400 hektar), Suğla Gölü(16 bin 500 hektar) kurudu.
Su yüzey alanı 1915 yılında yaklaşık 216 bin 400 hektar olan Tuz Gölü, 2005 yılında 32 bin 600 hektara kadar geriledi. Yapılan araştırmalar Tuz Gölü`nün son 3 yılda da küçülmeye devam ettiğini gösteriyor.
Kapasitesi 184 milyon metre küp olan Çavuşçu Gölü`ndeki su miktarı da bu yıl 20 milyon metre küpe kadar geriledi. Göldeki su miktarı 5 yıl önce 120 milyon metreküpe kadar ulaşmıştı.
Konya İl Genel Meclisinin Beyşehir Gölü Araştırma Raporu`na göre, Türkiye`nin 3. büyük tatlı su gölü olarak ise en büyük gölü olan Beyşehir Gölü`nün kapladığı alan da son yıllarda azalarak 65 bin hektardan 50 bin hektara kadar geriledi.
Bir süre öncesine kadar 650 hektarlık alana sahip Kozanlı Gölü, 50 hektarın da altına düştü. Göl şimdi bir bataklığı andırıyor.
Karapınar`da bulunan Meke Krater Gölü de yer altı sularındaki azalmaya bağlı olarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Küçük bir bölümünde az miktarda su kalan göl tamamen kuruma tehlikesi yaşıyor.
-BARAJDAN BARAJA SU TAŞINIYOR-
Bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle tarım arazilerinin sulanmasında da sorun yaşanmaması için çalışmalar yapan DSİ yetkilileri, Nizip ilçesinde bulunan Hancağız Barajı`nda depolanan suyun yetersiz kalmasıyla, Belkıs-Nizip Pompaj Sulaması Projesi`ni devreye aldı. Proje kapsamında inşa edilen dev pompaj istasyonu ve kanallar sayesinde, Birecik Barajı`ndan Hancağız Barajı`na su takviyesi yapılıyor.
Öte yandan Sacır Deresi`nin suyu, inşa edilen Bayramlı regülatörü ile GAP Kayacık Barajı`na aktarılırken, yetkililer yöredeki çiftçileri su kaynaklarını ekonomik kullanmaları konusunda uyararak, yağmurlama ya da damlama sulama sistemleri ile arazilerin sulanmasını istedi.
-MURAT NEHRİ TAMAMEN KURUDU-
Murat Nehri`nin her yıl yaz mevsiminde azalan suyu bu senenin aynı döneminde tamamen kurudu.
DSİ Ağrı Şube Müdürü Celalettin Demir, bu yılki kuraklığın, kış mevsimindeki yağışın yetersizliğinden kaynaklandığını belirterek, mart ve nisan aylarında yağışların beklenen düzeyde olmadığını vurguladı.
Demir, Gülizar Yaylaları`ndan Murat Nehri`ni besleyen akarsuların debilerinde ise geçen yıla göre yüzde 60 oranında düşüş yaşandığını ifade etti.
 Daha fazlası ıcın :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder